Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με γείτονες που προκαλούν φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας επιφέροντας διατάραξη αυτής. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε για να δούμε τις δυνατότητες προστασίας μας από έναν ενοχλητικό γείτονα, είναι οι νομοθετημένες ώρες κοινής ησυχίας. Ανάλογα με την εποχή (Χειμώνα ή Καλοκαίρι), οι ώρες αυτές διαφέρουν και είναι οι εξής:

  • Ώρες κοινής ησυχίας χειμερινής περιόδου, δηλαδή από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου είναι 15:30 – 17:30 και 22:00 – 7:30.
  • Ώρες κοινής ησυχίας θερινής περιόδου, δηλαδή από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου είναι 15:00 – 17:30 και 23:00 – 7:00.

Τις ώρες αυτές απαγορεύονται μια σειρά από ενέργειες, όπως οι δυνατές φωνές, οι διαπληκτισμοί, η δυνατή μουσική από ραδιόφωνο, η μεγάλη ένταση στην τηλεόραση, η χρήση μουσικών οργάνων, το ομαδικό παιχνίδι με φωνές σε χώρους πλησίον κατοικιών, οι οικοδομικές εργασίες, η φόρτωση εκφόρτωση εμπορευμάτων και γενικά κάθε άλλη δραστηριότητα που προκαλεί θορύβους μεγάλης έντασης. Τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε σε μία τέτοια περίπτωση είναι η υποβολή μήνυσης και σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να προβεί απευθείας σε αυτή δύναται να απευθυνθεί στην αστυνομία ζητώντας να καλέσει τον θορυβώδη γείτονα και να προβεί σε συστάσεις εναντίον του. Παρότι είναι πιθανό να συνετιστεί προς στιγμή σε περιπτώσεις μόνιμης παραγωγής ενοχλήσεων από το γείτονα δεν θα επέλθουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την παύση της διατάραξης, ήτοι των ενοχλητικών δηλαδή θόρυβοι και η επιβολή χρηματικής ποινής κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση τους.

Μάλιστα Δικαστήριο δικαίωσε ένα ζευγάρι για τη φασαρία που προκαλούσαν τα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας σε γειτονικό διαμέρισμα πολυκατοικίας με επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 300 ευρώ για κάθε παραβίαση και προσωπική κράτηση σε περίπτωση διατάραξης της κοινής ησυχίας.

Η ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος που βρίσκεται στον 3ο όροφο πολυκατοικίας και χρησιμοποιεί ως οικογενειακή στέγη από κοινού με το σύζυγό της υπέβαλε αγωγή κατά του ιδιοκτήτη αλλού διαμερίσματος που βρίσκεται στον 4ο όροφο της ίδιας οικοδομής το οποίο χρησιμοποιεί ως οικογενειακή στέγη από κοινού με τη σύζυγό του και τα τέκνα τους (δίδυμα ηλικίας 5 ετών και άλλα δύο παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών).

Η οικογένεια του πάνω ορόφου «αψηφώντας τους σχετικούς κανόνες τήρησης των όρων κοινής ησυχίας και της εύρυθμης λειτουργίας της οικοδομής με τον υπερβολικό θόρυβο που προκαλούσαν τα ανήλικα τέκνα τους, αλλά και οι ίδιοι καθιστούν ανυπόφορη τη διαβίωση των εναγόντων κατά παράβαση και του κανονισμού της πολυκατοικίας.

Το πρωτοβάθμιο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη του 2018 , υποχρέωσε τον εναγόμενο να παύσει να προκαλεί υπερβολικούς θορύβους στο διαμέρισμά του. Ο πολύτεκνος πατέρας όμως υπέβαλε έφεση ζητώντας να απορριφθεί η εναντίον του αγωγή. Το Εφετείο έκρινε ότι «αποδείχτηκε περαιτέρω ότι ο εναγόμενος και η οικογένειά του παραβιάζουν τις προαναφερθείσες διατάξεις του κανονισμού πολυκατοικίας αφού αυτός και η οικογένειά του και κυρίως τα ανήλικα τέκνα του προκαλούν καθημερινά υπερβολικούς θορύβους που παραβλέπουν τη χρήση του ευρισκόμενου κάτω από αυτούς διαμερίσματος της ενάγουσας και συγκεκριμένα διαταράξουν σοβαρά την ησυχία της». Ακόμη ανέφερε ότι «οι παραπάνω θόρυβοι οι οποίοι προέρχονται κυρίως από ποδοβολητά των ανηλίκων που φορώντας τα παπούτσια τους παίζουν ακόμη και ποδόσφαιρο με τον εναγόμενο πατέρα τους μέσα στο διαμέρισμα αλλά και από το σύρσιμο επίπλων, πέταγμα αντικειμένων στο πάτωμα και φωνασκίες, τις καθημερινές συνήθως μετά τις 15:00 και τα σαββατοκύριακα όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας, υπερβαίνουν κατά πολύ το φυσιολογικό και ανοιχτό όριο θορύβου από την συγκατοίκηση σε μία πολυκατοικία ακόμη και συνυπολογίζοντας τους θορύβους από το εξωτερικό περιβάλλον μιας πολυσύχναστης περιοχής όπως αυτή που βρίσκονταν τα διαμερίσματα των διαδίκων». Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι θόρυβοι των ανηλίκων «δημιουργούνται από την έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και επαρκούς εποπτείας σε αυτά εκ μέρους του εναγομένου πατέρα τους που όφειλε προκειμένου να είναι συνεπής στην υποχρέωση του ως συνιδιοκτήτη και ενοίκου της πολυκατοικίας για την μη λειτουργία προβλημάτων στην διαβίωση των άλλων ενοίκων». Σύμφωνα με την απόφαση ο πατέρας πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και προνοητικός στο ζήτημα αυτό ακριβώς λόγω της ύπαρξης τεσσάρων ανηλίκων σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας έκταση μόλις 80 τετραγωνικών μέτρων».